Niet ingelogd
dinsdag 14 juni 2022

STOHA naar de Marker Wadden!

STOHA naar de Marker Wadden!

Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis hebben de afgelopen jaren een civieltechnisch hoogstandje gerealiseerd in het Markermeer. Onder de naam Marker Wadden zijn een aantal natuureilanden aangelegd, gebruik makend van het zand, klei en vooral ook slib uit het Markermeer. Zo is een aantrekkelijk natuurgebied voor vele water- en broedvogels ontstaan en is de waterkwaliteit verbeterd wat veelbelovend is voor de visstand in het Markermeer. De STOHA-excursie commissie bestaande uit Jan, Ed en Stefan hebben voor de 2 groepen op woensdag 18 mei en vrijdag 10 juni een excursie naar dit nieuw stukje Nederland georganiseerd. Vanuit de haven van Enkhuizen voeren we met het historische schip ‘De Schuttevaer’ in ongeveer 2 uur naar deze eilandengroep. Het unieke aan ‘De Schuttevaer’ is dat schipper Onno van der Zweep in 1982 afgestudeerd is op de HTS in Alkmaar en dus ook lid is van de STOHA.

Na aanmonstering op het schip en het genot van een kopje koffie/thee voeren we al zeilend naar het nieuwe natuurgebied via het unieke Naviduct Krabbersgat (het eerste naviduct ter wereld, geopend in 2003). Tijdens de tocht werden de aanwezige STOHA-ers goed aan het werk gezet om de zeilen te hijsen/strijken, naast het gezellige netwerken onderling. Eenmaal aangekomen op het eiland werden de groepen in tweeën gesplitst voor een mooie rondleiding door de bevlogen specialisten van Natuurmomumenten. Tijdens de wandeling bekeken we het gebied, de natuurontwikkeling, de vogelhutten, en voor sommigen was er nog tijd over voor een flitsbezoek aan het terras van het eilandpaviljoen. Rond 17:00u vertrokken we al zeilend weer naar Enkhuizen, onder het genot van een hapje en een drankje, met uiteraard tijd voor gezelligheid. Ook werd aan boord voor een heerlijke maaltijd gezorgd in de vorm van een Mexicaans buffet. Na terugkomst in Enkhuizen vervolgde iedereen zijn eigen weg, naar huis of een vervolgdrankje.

De commissie had voor beide dagen geweldige zeil-omstandigheden én ideaal weer georganiseerd voor de totale groep van bijna 100 STOHA-ers. Hulde en op naar een volgende excursie!

Ga naar het fotoverslag