Niet ingelogd

Excursie - Stadscentrum Almere

juni 2003 - Vrijdag 13 juni jl. werd weer een excursie georganiseerd, deze keer naar de nieuwbouw activiteiten in het centrum van de stad Almere. Nadat via een mailing iedereen was uitgenodigd, ca. 900 personen, was de opkomst deze keer beperkt. Slechts 22 personen waren afgekomen op dit toch zeer interessante project.

De stad Almere groeit enorm, het huidige inwoneraantal is ca. 160.000 en zal de komende jaren doorgroeien naar 200.000. Naast de vele woningen worden er ook bijkomende voorzieningen gebouwd, bedrijfsruimten, winkelcentra, etc. Het grootste project wat op dit moment in uitvoering is het Stadshart Almere. Hier worden naast een winkelcentrum o.a. een muziektheater, discotheek, megabioscoop en parkeergarages gebouwd. Dit alles niet op de traditionele manier, maar zeer modern en in het oog springend.De uitleg van de heer Spek van de gemeente Almere was bijzonder duidelijk.

Een specifiek onderdeel in dit project is de toepassing van een ondergronds afvaltransport systeem, OAT genoemd. Met dit systeem wordt het afval door een ondergronds buizenstelsel gezogen (middels onderdruk en vacuüm) naar het eindpunt. Dit is het gebouw De Stofzuiger, waar het wordt verzameld in containers. Dus geen kliko´s en vuilniswagens meer in de straat. Dit systeem is een primeur voor Nederland, en is in Almere aangelegd door Dura Vermeer. De heer Borst van Dura Vermeer gaf uitleg, het STOHA-publiek was zeer geïnteresseerd in deze voor Nederland nieuwe techniek.

De excursie werd uiteraard ook deze keer besloten met de inmiddels bekende “aangeklede borrel”. Op het terras, het was prachtig weer, werd nog enkele uren nagepraat en kan ook deze excursie, ondanks de lage opkomst, worden bijgeschreven op de lijst van geslaagde STOHA-evenementen.

Jan Jorna

Foto's

Heb je nog foto's? Mail ze dan naar webredactie@stoha.nl.