Niet ingelogd

STOHA excursie Marker Wadden

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen jaren een natuurgebied in het Markermeer aangelegd. Onder de naam Marker Wadden zijn een aantal natuureilanden aangelegd, gebruik makend van het zand, klei en slib uit het Markermeer. Zo is een aantrekkelijk natuurgebied voor vele water- en broedvogels ontstaan en is de waterkwaliteit verbeterd wat veelbelovend is voor de visstand in het Markermeer. Marker Wadden is toegankelijk voor natuurliefhebbers, vanuit Lelystad gaat een veerboot voor bezoekers; eenmaal aangekomen kan men een heerlijke wandeling maken en genieten van de nieuwe natuur.

STOHA gaat op woensdag 18 mei en vrijdag 10 juni een excursie organiseren naar dit nieuw stukje Nederland. We gaan niet met de veerboot vanuit Lelystad, maar met een “eigen” boot vanuit de haven van Enkhuizen. We varen met het historische schip de Schuttevaer. Dit grote zeilschip is wordt regelmatig ingezet voor groepsuitjes, het is eigenlijk een zeilend grand café. De eigenaar van dit schip is Onno van der Zweep, Onno is in 1982 afgestudeerd op de HTS in Alkmaar en dus ook lid van de STOHA.

Woensdag 18 mei en vrijdag 10 juni vanaf 12.30 uur ben je welkom en om 13.00 uur vertrekken we. Onder het genot van een kopje koffie varen we naar het natuurgebied. Tijdens de tocht zullen medewerkers van Boskalis (de aannemer van het project) en Natuurmonumenten uitleg geven over de aanleg van de Marker Wadden. Aangekomen op het eiland is er gedurende ca. 2 uur gelegenheid voor een wandeling, vogelhutten bekijken, bezoek terras van het eilandpaviljoen, etc. Hierna varen we weer terug en onder het genot van een drankje is er tijd voor gezelligheid. Ook wordt aan boord voor een maaltijd gezorgd in de vorm van een Mexicaans buffet. Om ca. 19.00 uur zijn we weer terug in Enkhuizen en is er voor de liefhebbers nog gelegenheid om een biertje te drinken op een van de vele terrassen in de haven van Enkhuizen.

Wil je deelnemen aan dit unieke evenement, dan kun je je aanmelden via de website www.stoha.nl. Het aantal deelnemers per middag is beperkt, maximaal 55 personen mogen aan boord, dus meld je uiterlijk 31 maart aan. Gezien de hogere kosten van deze excursie vergeleken met een reguliere excursie, vragen we een eigen bijdrage van € 35,= per deelnemer. Na aanmelding krijg je van ons een bericht (mail) met de voorgestelde datum en om de eigen bijdrage te betalen, dit is dan de bevestiging van je deelname.

Tip: vertrek- en aankomstpunt van het schip ligt op loopafstand van het NS-station Enkhuizen, dus kom lekker met de trein.

Jan Jorna, Ed Freriks en Stefan Bakker.

Eerdere excursies